På plats

Alternativ budgetproposition

Den 21 september 2020 genomförde All set for Change en väldigt lyckad alternativ budgetpromenad som avslutades med att Finansminister Magdalena Andersson tog emot vår Omställningsbudget, som bl.a. baserades på de 5 omställningskrav som stora delar av den svenska miljörörelsen varit med att ta fram i artikeln Villkora återhämtningspolitiken

Planetens överlevnad och klimaträttvisa måste ligga till grund för alla ekonomiska beslut. Fossila subventioner skadar både vår samhällsekonomi och miljö och går dessutom helt emot de klimat- och miljöpolitiska målen. Vi kan inte med ena handen allokera pengar för en hållbar omställning och med den andra möjliggöra användningen av fossila bränslen.

Vi vet att de svenska allmänna pensionsfonderna AP-fonderna, sammanlagt investerar 33 miljarder i fossilindustrin. Enligt Fair Finance Guide 2018 har de svenska storbankerna investerat 44 miljarder kronor i fossil industri. Vi vet också att 24 av världens största kapitalförvaltare pumpat in den ofattbara summan av 14 000 miljarder (!) i fossilindustrin sedan Parisavtalet trädde i kraft. 

Dessa investeringar tillåts på grund av svaga regleringar. Här har finansdepartementet och alla finansdepartement i världen ett stort jobb framför sig. Ska vi klara klimatet kan inte detta tillåtas fortgå.

Vi behöver ett finansdepartement som tar fram en handlingsplan som ser till att vi lever upp till Parisavtalet och finansdepartementet med Magdalena Andersson och Per Bolund i spetsen har nu möjlighet att styra om miljardflödet till fossilindustrin, som vi har idag, till att istället satsa på hållbara investeringar för framtiden.

Vi har alla fakta, det vi behöver nu är ett finansdepartement med mod till faktisk handling.

Fotograf samtliga bilder Gustav Ågerstrand

Budgetpromenad

I den budget som presenteras av “omställningsministern” på måndag finns fem fantastiska åtgärder som sammantaget leder oss bort från fossilberoendet. Dessutom presenteras kraftfulla satsningar för biologisk mångfald och livskraftiga ekosystem. Till budgetpropositionen bifogas Naturskyddsföreningens rapport “Avskaffa klimatskadliga subventioner” som visar på hur över 30 miljarder kan lösgöras bara genom att avskaffa subventioner till fossilanvändning samt Klimatriksdagens Akutplan som pekar på hur vi konkret kan ställa om till en hållbar framtid.

Magdalena K. Andersson, omställningsminister:

Planetens överlevnad och klimaträttvisa måste ligga till grund för alla ekonomiska beslut. Fossila subventioner skadar både vår samhällsekonomi och miljö och går dessutom helt emot de klimat- och miljöpolitiska målen. Vi kan inte med ena handen allokera pengar för en hållbar omställning och med den andra möjliggöra användningen av fossila bränslen. Med de 30 miljarder som nu lösgörs från de fossila subventionerna kan satsningar göras på lösningar och innovationer som gagnar Sverige, planeten och hela mänskligheten. Det är en verklig gamechanger!”

“Budgetpropositionen” är baserad på “Klimatrörelsens fem grundläggande villkor: för att bygga ett hållbart och rättvist samhälle efter corona (covid-19) och tackla klimatkrisen” som är underskrivet av Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, WWF, Greenpeace, Klimatriksdagen, Klimataktion, Föräldravrålet, Global utmaning Jordens Vänner, Klimatklubben Medveten Konsumtion, Oxfam Sverige, PUSH Sverige, Svensk mat och miljöinformation, Sveriges Konsumenter och We don’t have time

Rapporterna i sin helhet finner ni här:

Villkora återhämtningspolitiken

Avskaffa klimatskadliga subventioner-rapport

Klimatriksdagens Akutplan

All Set For Change är ett möte mellan konst, forskning och aktivism för att bidra till en fossilfri finanssektor.

Presskontakt All set for Change: info@settings.se eller tel 0709-289851

Mer om oss hittar du på https://www.facebook.com/allsetforchange

eller på www.allsetforchange.com

Finansdepartementet blir Klimat-, miljö- och omställningsdepartementet!

Flera företrädare inom näringslivet har gemensamt efterfrågat en klimatneutral ekonomi och Landsorganisationen, LO, har förordat en uppväxling av offentligt stöd till omställning och ökade resurser för järnväg och klimatåtgärder.

Trots detta ser vi nu miljarder i offentligt stöd gå i motsatta riktning. Enligt en ny granskning har den Europeiska centralbanken, ECB, pumpat in över 70 miljarder till stöd för fossilindustrin under perioden mars till maj.

I morse bytte Greenpeace/ All set for Change namn på Finansdepartementet: Klimat-, miljö- och omställningsdepartementet. Nu har Magdalena Andersson, som chef för Sveriges nya fantastiska departement, en unik chans att byta spår.

#allsetforchange #allsetforaction #fossilfrifinans

It is all set for change. Verkligen.

Corona har ändrat förutsättningarna för väldigt mycket, och gett oss en rejäl anledning till omställning. Det är nu det gäller.

Nu kör vi!

#allsetforchange #fossilfrifinans #allsetforaction

Parisavtalet

Ett avtal är ett avtal är ett avtal… Här finner du vår fredagsversion på Parisavtalet.

#fossilfrifinans #allsetforchange #allsetforaction

Boktips till sommarens lata dagar – förkovra dig!

Fredag och dags för All set for Change! För många är semesterplanerna högst oklara. Men att njuta en eller fler böcker i hängmattan, på soffan, på terrassen.. det kan vi väl enas om är semester ändå!
Här kommer två fina boktips från Stellan Vinthagen, svensk professor i sociologi samt forskaraktivist och ordförande för fakulteten Nonviolent Direct Action and Civil Resistance (Wow! Vilken fantastisk fakultet!) på University of Massachusetts.

Viktigare än någonsin är det nu att fortsätta göra det vi kan för en mer hållbar värld, att vara solidariska och att ta hand om varandra. Låt dessa böcker bli en inspirerande läsning som kanske rentav väcker något i er – lusten att vara med och skriva historia! Stellan Vinthagens boktips finns här!

Diversity

“A homogenous, ‘gentrified’ eco-system would quickly die. If we are commited to organizing sustainable and liberating social movements they must be diverse, pulling especially from those who are the most impacted instead of suppressing their voices or using them as props.” Se hela här.

All set for change, #fossilfrifinans #allsetforchange Greenpeace SETTINGS

1 maj 2020 – en annorlunda 1 maj.

1 maj är en dag som bär på känslan av gemenskap och glädje. Många minns den förväntan och kärlek som infinner sig när en sluter upp och omges av människor som alla är där för att tillsammans utgöra en kollektiv röst. 1 maj är en dag för att protestera och manifestera för allt från arbetarnas rättigheter till klimaträttvisa till en humanare migrationspolitik. 1 maj, 2020 kommer gå till historien som en unik dag då demonstrationerna förflyttades från gatan till digitala rum.

Coronavirus-pandemin markerar slutet på vår romans med marknadssamhällets “just in time”-logik och hyper-individualism för när stormen dragit förbi kommer vi kunna konstatera att det är de utsatta i samhället som drabbas hårdast. När vi åter kan ses på gator och torg igen kommer många ha tvingats omprioritera vad som är viktigt i ett samhälle och vad vi måste slå vakt om. Vikten av en stark offentlig sjukvård, en stärkt tro på vår förmåga att kunna ställa om till ett klimaträttvist samhälle men kanske allra viktigast insikten att vi behöver en starkare global solidaritet som bygger på en djup förståelse för hur alla våra öden är sammankopplade.

Så ställ inte in 1 maj utan ta del av alla de fantastiska alternativ som bjuds i ett digitalt rum nära dig – låt oss ses på de sätt vi kan.

Bildtext: På Tel Avivs Rabin-torget samlades 25 april tusentals demonstranter för att genomföra en demonstration med social distans mot korruption.

Per Bolund! Vi känner att vi har en dialog! Tack! 

SETTINGS uppvaktar tillsammans med Greenpeace under våren 2020 Finansdepartmentet under det gemensamma namnet All set for Change. Vårt syfte är att ge dem mod att arbeta för vår jord – för klimatet och för social hållbarhet. 

I torsdagens DN kunde vi läsa att “Finansinspektionen får i uppdrag att följa och rapportera hur finansiella aktörer rapporterar både de klimatrisker och den klimatpåverkan som deras lån och investeringar innebär. De ska granska hur verksamhet förhåller sig till temperaturmålen i Parisavtalet att hålla den globala uppvärmningen runt 1,5 grader.”

Per Bolund! Vi känner att vi har en dialog! Tack! 

Låt oss nu fortsätta med att styra om statens miljardinvesteringar i fossilindustrin till klimaträttvisa alternativ, eller som Isadora Wronski, Sverigechef för Greenpeace skriver i SvD: “Vid den förra finanskrisen räddade vi bankerna – den här gången borde vi rädda människor och planeten.”

Se vår fredagsmanifestation här.

Per Bolund träffar oss från All set for Change SETTINGS Greenpeace - Finansinspektionen i uppdrag att följa och rapportera hur finansiella aktörer rapporterar både de klimatrisker och den klimatpåverkan som deras lån och investeringar innebär. De ska granska hur verksamhet förhåller sig till temperaturmålen i Parisavtalet att hålla den globala uppvärmningen runt 1,5 grader.”

I vår sårbarhet finns styrkan att förändra.

I vår sårbarhet finns styrkan att förändra.

Se vårt fredagsbidrag från Pernilla Glaser – klicka här.

Normal never was…

Viktiga ord från från Sonya Renee Taylor inläst av fantastiska Josette Bushell-Mingo  Klicka här!

Vägen framåt

When you replace I with We, even illness becomes wellness. Klicka här för veckans digitala happening.

Hur stärker vi demokratin och mänskliga rättigheter i kristider?

Viktigare än någonsin är att vi hittar kreativa lösningar för att social distansering inte ska begränsa oss och vårt livsutrymme. Hör vad Stellan Vinthagen, professor i sociologi samt forskaraktivist, har att säga om detta. Hans forskning är inriktad på civilt motstånd, makt, sociala rörelser, ickevåldsaktioner, konfliktomvandling och social förändring. Klicka här.

Alternativ?

Vi arbetar för fullt för att hitta alternativa sätt att manifestera oss. Håll utkik här så får ni se vad vi hittar på!

Lev väl, sköt om varandra och tänk solidariskt!

#fossilfrifinans #allsetforchange #allsetforaction

Foto av Hanna Andersson, synantrop.se.

22 mars 2020 – Vi reflekterar över situationen

Vad är solidaritet? Vad innebär det att visa det? Och vad händer med solidaritet när vi blir rädda?

I en stilla meditation stannar vi upp och reflekterar. Välkomna ni också!

Se den här

12 mars 2020 – Tid för reflektion

”Facts not fear. Clean hands. Open hearts.”

All set for change pausar tillfälligt från våra möten utanför Finansdepartementet, i solidaritet med de som känner rädsla och i solidaritet med riskgrupper. Det betyder inte att vi stoppar alla våra aktiviteter men vi kommer att hitta nya sätt att manifestera och vi kommer att investera vår tid i reflektion – reflektion kring vår sårbarhet och vad detta betyder för oss nu och i framtiden. Håll er uppdaterade genom att följa oss här på Facebook, så fortsätter vi vårt viktiga arbete för en fossilfri framtid – mer angeläget nu än någonsin.

“There’s a revolution that needs to happen and it starts from inside each one of us. We need to
wake up and fall in love with Earth. We’ve been homo sapiens for a long time. Now it’s time to
become homo conscius. Our love and admiration for the Earth has the power to unite us and
remove all boundaries, separation and discrimination. Centuries of individualism and competition have brought about tremendous destruction and alienation. We need to re-establish true communication–true communion–with ourselves, with the Earth, and with one another as children of the same mother. We need more than new technology to protect the planet. We need real community and co-operation.”

Thich Nhat Hanh

Citat i inledning av Abdu Sharkawy, Doktor och Specialist på infektionssjukdomar

6 mars 2020 – Per Bolund tar emot aska från Australiens omfattande bränder

Finansmarknadsminister Per Bolund tar emot aska från Australien

Greenpeace, SETTINGS och All Set for Change överlämnade idag över en urna med aska till finansmarknadsminister Per Bolund. Askan är rester från de omfattande bränder som i vintras förstörde över tjugo procent av Australiens skogar, och skördade människors och fler än en miljon djurs liv. Askan överlämnades som en påminnelse om vad klimatkrisen faktiskt kan innebära och som en uppmaning till finansdepartementet att bli ett klimatdepartment.

Överlämnandet skedde vid lunchtid utanför finansdepartementet som en del av projektet All Set for Change, en återkommande manifestation utanför just finansdepartementet för att sätta fokus på finanssektorns ansvar för den globala upphettningen.

Finanssektorn är instrumentell för att leda vägen ur fossilsamhället och den skenande kris det skapat. På global nivå pumpade storbanker in ofattbara 19 000 miljarder i fossilindustrin, bara mellan 2016-2018. Världens regeringar, måste visa ledarskap i den eskalerande kris vi befinner oss i och styra bort finanssektorn från alla riskfyllda fossila verksamheter. Sverige har alla möjligheter att bli ett föregångsland,vi är här för att uppmuntra Magdalena Andersson och Per Bolund att ta fram en handlingsplan för en fossilfri finanssektor senast 2021, säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige.

Vid överlämnandet läste personer från Australien upp brev där de berättade om klimatkrisen ur deras perspektiv. Ceremonin avslutades med förfriskningar vid en bränd bar som placerats utanför finansdepartementet på Jakobsatan i Stockholm.

All set for Change är ett samarbete mellan konstnärer, aktivister, forskare och kulturarbetare. Initiativet stöds av av SETTINGS (som jobbar med kultur och sociala rättvisefrågor) och Greenpeace.

28 februari 2020 – Klimatprat för fossilfria finanser

Idag fick vi sällskap utanför finansdepartementet! Vardagens civilkurage deltog i All set for Change genom att dela med sig av sina bästa samtalsmetoder för bra klimatsnack som leder framåt.

Cecilia läser Parsiavtalet foto: Hanna Andersson / Synantrop

klimatprata.se finns det jättemånga praktiska och konkreta tips så hinner du inte förbi Stockholm på fredag så är det en annan möjlighet.

Klimatprat när det händer

21 februari 2020 – Fönsterputs på Finansdepartementet

All Set For Change utmanar finanssektorn – tvättar Finansdepartementets fönster

Vi har varit redo länge nu, vi har all fakta, allt vi behöver är mod att handla! All Set For Change är för bidra till en fossilfri framtid

All set for Change tvättar idag finansdepartementets fönster ackompanjerade av en talkör som läser upp Parisavtalet som en uppmaning till Magdalena Andersson och Per Bolund att fasa ut fossil energi ur den svenska finansmarknaden. 

Fönstertvätten är avsparken för All Set for Change – ett nytt samarbete mellan konstnärer, aktivister, forskare och kulturarbetare som vill sätta ljuset på finanssektorns roll i klimatkrisen. En av de som engagerat sig i gruppen är skådespelerskan Cecilia Frode.

Jag vill tvätta fönstren här på finansdepartementet tillsammans med mina medaktivister i hopp om att Magdalena Andersson och Per Bolund inom kort ser lite klarare och stiftar lagar som förbjuder svenska banker, pensionsfonder och försäkringsbolag att investera i kol, olja och fossilgas säger Cecilia Frode

Initiativet All Set for Change kommer att pågå varje fredag mellan 12.30 – 13.00 under våren med aktiviteter utanför finansdepartementet. Kravet från medverkande är att ansvariga politiker, främst finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP), tar fram en handlingsplan för en fossilfri finanssektor, senast 2021. Organisationerna SETTINGS och Greenpeace har initierat projektet.

All Set for Change. Talkören framför Parisavtalet

Finansdepartementet måste bli ett klimatdepartement. Finansmarknaden pumpar in miljarder i fossil verksamhet som istället för att utveckla samhället, förstör vår planet. Kortsiktigheten hos finanssektorn är förödande, riskerar den finansiella stabiliteten och driver oss mot en fossil finanskris där skattebetalarna får stå för notan: de behöver regleras säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige

Rebecca Vinthagen, verksamhetsledare på SETTINGS, berättar om hur kultur, forskning och aktivism tillsammans hjälper oss att gå från ord till handling för en fossilfri framtid: 

– Konstnärlig aktivism ger oss nya, större perspektiv och bilder för hur vi kan omorganisera oss och skapa ett mer hållbart samhälle. Vi vill ge visioner och mod som får Finansdepartementet att ändra spelreglerna för finanssektorn, så att den kan bli en del av lösningen genom att styra om de miljarder som just nu investeras i fossilindustrin till fossilfria och klimaträttvisa alternativ. 

%d bloggers like this: